İğne yapraklı ağaçlar(kozalaklı)
-Çam (pine)
-Ladin (spruce)
-Sedir (cedar)
Geniş yapraklı ağaçlar (yaprak döken)
-Meşe (oak)
-Dişbudak (ash)
-Akçaağaç (maple)
-Kayın beech)
-Gürgen (hornbeam)
-Kestane (cheasnut)
-Ceviz (walnut)
-Akasya (locust)
-Okaliptüs
Doğada çok sayıda ağaç türü olmasına karşın, önemli ekonomik değer taşıyan ağaç sayısı sınırlıdır. Yapılarda kullanılan ahşabın nemli bir kısmı çam, meşe, ceviz, dişbudak, kavak, selvi, kayın, köknar, sedir gibi ağaçlardan elde edilmektedir. Mühendislikte ullanılan ahşabın %80'i kozalaklıağaçlardan sağ lanır.
Budaklar, yarıklar, peşlenme (eşit olmayan hacim değişimi), eğik lifler, reçine keseleri kereste kusurlarındandır.
Ahşabın Nem içeriği ;
Yeni kesilmiş ağaçta % 130 - % 50, piyasada kuru kabul edilen ahşapta % 22 - % 18, yapay yöntemlerle fırında kurutulmuş lanlarda % 8'in altında olabilir. Bu nedenle ahşabın özellikleri standart olarak, %12-15 arasında nem derecesinde bulunan örnekler üzerinde saptanır.
Ahşabın fiziksel özellikleri, nem oranı ile büyük ölçüde etkilenir. Aynı ahşap değişik nem oranlarında farklıdavran ış gösterir. Ahşap kururken hacim kaybına uğrayarak büzülür.Ağaç kuruyunca sertlik, dayanım gibi bir kısım özellikleri artar ancak enerji yutma kapasitesi azalır.
Birim hacim ağırlık ahşabın türüne göre ortalama olarak 0.1 ton/m3 ile 1.5 ton/m3 arasında değişir.Ağaç kuruyunca sertlik, dayanım gibi bir kısım özellikleri artar ancak enerji yutma kapasitesi azalır.
Ahşap hücreli yapısı ve yapının aslını oluşturan maddenin selüloz olması nedeniyle, ısı bakımından kötü bir iletkendir. Bu edenle bölme, kaplamalar için uygun bir malzemedir
Devamlı olarak ıslanma - kuruma etkisinde bulunan ahşap kolayca yıpranır. İyi havalandırılmış ve nemsiz ortamlarda, tarihi yapı ve mobilyalarda görüldüğü gibi ahşap çok fazla (3000 yıl dolaylarında) dayanabilir. Mısır’da açılan firavun mezarlarında oldukça ağlam ahşap mobilyalara rastlanılmıştır. Ancak bu dayanım nemli toprak içinde 4-12 yıla inebilir.
Ahşabın dayanıklılığı doğal haliyle, koruyucu işlemlere tabi tutulmaksızın dış etkenlere dayanmasıdır. Bu dayanıklılık türlere öre eğişir. Bazı türlerde mikroorganizma üreyemez, yapılarında doğal antiseptik maddeler vardır. Örneğin kestane, meşe, çam, bu ür etkilere oldukça dayanıklıdır.
Termik genleşme ;
Her cisimde olduğu gibi ahşabın da boyutlarında sıcaklık etkisi ile değişiklikler olur. %0 nem ve 0oC’de saptanan ısıl genleşme katsayısı lifler doğrultusunda 0.5 x 10-4, liflere dik doğrultuda 0.05 x 10-4 değerindedir.
Termik iletkenlik ;
Ahşap hücreli yapısı ve yapının aslını oluşturan maddenin selüloz olması nedeniyle, ısı bakımından kötü bir iletkendir. Bu edenle bölme, kaplamalar için uygun bir malzemedir.
Etiketler: ahşabın teknik özellikleri, ağacın teknik özellikleri