LAMİNE AHŞAP (Laminasyon) NEDİR NASIL YAPILIR ;
LAMİNE AHŞAP (Laminasyon) NEDİR NASIL YAPILIR ;
Lamine ahsap eleman, degisik ölçülerdeki bagimsiz ahsap parçalarin kontrollü endüstri kosullarinda ve özel baglayicilarla tutkallanip birlestirilmesinden olusur.Lamine ahsap ile KOLON , KIRIS , KEMER , MAKAS ve bunun gibi birçok degisik formlarda eleman üretilebilir.
Lamine ahsap üretiminde Avrupa'da DIN 1052 ve Euro COD 5 standardina uyulur.Statik-dinamik hesaplarda DIN 1052,metal baglayicilarda DIN 68141,standardi dikkate alinir.
Tarihçe :
Lamine ahsap teknolojisi , Otto Hetzer ile dünyada taninmis,1901 ila 1906 arasinda Isviçre ve Almanya'da ; 1907 ila 1930 arasinda ise tüm Avrupa' ya yayilmistir.1914 yilinda Danimarka’da Hetzer lisansi ile, 1918’de Norveç’de, 1919’da Isviçre’de Brekke lisansi ile lamine kiris üretimine baslanmistir.1910 Brüksel Dünya fuari ve 1913 Lipsia Dünya fuari'nda tanitilmis ve büyük ilgi görmüstür.Hanisch ve Thompson Boat Manufacturing Firmasi ile bu teknolojiyi USA’da yayginlastimistir. Kisa zamanda sivil yapilarda,kilise insaatlarinda ,köprülerde kendini gösteren teknoloji,II.Dünya savasiyla birlikte askeri yapilarda da yaygin olarak kullanilmayabaslandi.North Dakota Uçak hangari yapisi ,1947 yilinda, 46,8 mt açiklik geçen kemer kirislerle insa edildi.1942’de Minnesota’da 52,7 mt açiklikli kirislerle bir dizi uçak hangari insa edildi.1980 ‘li ve 1990’li yillarda Amerika Birlesik Devletleri'nde köprü yapimi çok yayginlasti. Birçok tali yol köprüsü, tutkalli ahsap olarak yenilendi.Özellikle 2000 den itibaren Avrupa'da artan bir hizla kullanimi yayginlasmaktadir.2006 yilindan bu yana Avrupa Birligi ahsap kullanimini küresel isinma ve iklim degisikligine çare olarak tesvik etmektedir.
Özellikleri:
Çok çesitli boy ve kesitte üretmek mümkündür.Lamine kirisler , beton, çelik ve diger kargir yapi elemanlariyla kolayca birlesir.Özgün mekan tasarimina imkan tanir.Auditoryum,Tiyatro , Konser salonlari , egitim yapilari ve ürün teshir/satis yapilari gibi genis ve tek açiklikli yapilarda geodezik kubbe,normal kubbe,piramit,tonoz,vb tüm geometrik strüktürler insa edilebilir.
Kati modelleme ile birebir tasarim yapilarak büyük ölçülerdeki elemanlar kapali ortamlarda üretilip , insaat mahallinde monte edilerek , yapi kalitesi, mükemmel bitisler elde edilebilir.Bizatihi kendisi dekoratif bir elemandir. Kaplama ihtiyaci göstermez.
Endüstriyel ve homojen bir malzeme olmasi , mukavemet degerlerinin bilinmesi ile kolayca hesaplari yapilabilir.Hafiftir.Depreme karsi çok basarili bir yapi malzemesidir.
Yangina direnci yüksektir.Yangin esnasinda tasima özelligini uzun süre kaybetmez.Yanginin ahsapta ilerleme hizi ölçülebilir oldugu için , belirli sürelee dayanikli yapilar insa etmek mümkündür. Örnegin yapinin 2 saat yangina dayanikli olmasi öngörülüyorsa , kesitler buna göre belirlenerek yapinin 2 saat boyunca yanarken çökmemesi mümkündür.Yeni gelistirilen bor kökenli boyalar ile ahsabin yanmasinin kesin olarak önüne geçilebilmektedir.
Paslanmaz , nefes alir. Bu yüzden,özellikle su buhari veya kimyasal gazlarin yer aldigi ortamlar için idealdir.Mükemmel bir isi yalitim degerine sahiptir.Bakim maliyeti çok azdir.Uygun ve periyodik bir sekilde bakilmasi onu ölümsüz bir yapi elemani yapmaktadir.
Akustik özelligi yüksek bir malzemedir.
Lamine Ahşap Üretirken Aşağıdakilere Dikkat Edilmelidir.
1. Kullandığınız tutkal çok önemlidir, (d3 neme dayanıklı, d4 suya dayanıklı, yada poliüretan olmalıdır.)
2. Nem olarak tutkalın arzu ettiği kurulukta olması lazımdır.
3. Tutkal uygulanacak yüzeyin planyası düzgün yapılmalıdır.
4. Ağacın cinsine göre sıkma basıncı uygulanmalıdır.
5. Sıkma süresi iyi hesaplanmalı yaz kış hava değişimlerinden doğan ısı farkı dikkate alınmalıdır.